وزیر خارجه لبنان از دیگر مهمانان مجازی کنفرانس بین‌المللی آوارگان سوریه درخواست کرد، تلاش بیشتر برای بازگشت ایمن آوارگان به سوریه انجام شود و این مساله به راه حل نهایی سیاسی ربط داده نشود.

شربل وهبه، وزیر خارجه لبنان از جامعه جهانی خواست، طرح لبنان را در مورد بازگرداندن آوارگان سوریه به کشورشان بپذیرد.

وهبه گفت، از زمان آغاز جنگ در سوریه لبنان درگیر یک فاجعه انسانی است و قربانی حساب‌های منطقه‌ای و بین‌المللی شده است. حدود یک میلیون و نیم آواره بحران اقتصادی لبنان را تشدید کرده است.

وی ادامه داد، باید اذعان کرد که عامل اصلی بحران آوارگان سوریه نبود اراده بین‌المللی در مختومه کردن این پرونده است.

رمزی المشرفیه، وزیر امور اجتماعی دولت موقت لبنان هم در این کنفرانس گفت، در راستای تاکید بر اهمیت هماهنگی با سوریه، دولت لبنان یک طرح ملی برای بازگشت ایمن و با عزت آوارگان به عنوان یک راه حل پایدار تصویب کرد که مطابق با استانداردهای بین‌المللی است.

وی ادامه داد، تجارب بین‌المللی در مورد راه حل‌های سیاسی برای بازگشت آوارگان دلگرم کننده نیست و بازگشت خودکار ادامه دارد و با همکاری و هماهنگی میان دبیرخانه لبنان و سوریه سیر بازگشت‌ها در حال انجام است.

المشرفیه با بیان اینکه تعداد آوارگان سوریه بیش از یک سوم جمعیت مردم لبنان است، گفت، هزینه‌های مستقیم و غیرمستقیم آوارگان حدود ۴۰ میلیارد دلار است و نیازها فراتر از حمایتی است که لبنان از جامعه جهانی دریافت کرده است.

وزیر امور اجتماعی لبنان نیز در حاشیه این کنفرانس نشستی با همتای سوری خود برای بررسی آخرین تحولات پرونده آوارگان ترتیب داد.

چین

همچنین سفیر چین در سوریه که به نمایندگی از کشورش در این کنفرانس شرکت کرده، گفت، مساله آوارگان سوریه باری سنگین بر دوش کشورهای همسایه است و باید همزمان اقدامات سیاسی، اقتصادی و امنیتی برای حل این مشکل در نظر گرفته شود.

وی تاکید کرد، راه حل سیاسی باید حاکمیت سوریه را حفظ کند و توسط سوری‌ها هدایت شود. مساله بازگشت آوارگان سوریه برای این کشور حائز اهمیت است و جامعه بین‌الملل باید هم در بازگشت آوارگان و هم در بازسازی سوریه به این کشور کمک کند.

سفیر چین گفت، تداوم تحریم‌ها علیه سوریه غیر قانونی است و همه باید از دولت سوریه حمایت کنند. ریشه کن کردن تروریسم و بهبود زیر ساخت اقتصادی سوریه شرطی مهم برای تحقق بازگشت آوارگان است.

روسیه

همچنین میخائیل میزنتسیف، رئیس مرکز هماهنگی امور بازگشت آوارگان روسی – سوری در این کنفرانس اعلام کرد، روسیه بیش از یک میلیارد دلار برای بازسازی شبکه‌های برقی، صنعت و دیگر اهداف انسانی در سوریه اختصاص داده است.

وی گفت، وزارتخانه‌های روسیه پروژه‌های مختلفی را در حوزه‌های آموزش و پزشکی، سرمایه گذاری منابع طبیعی، ساخت مسکن، تجارت، اقتصاد و همکاری‌های علمی-فنی کلید زده است.

این مقام مسؤول همچنین تأکید کرد که نمایندگان روسیه و سوریه در حاشیه این کنفرانس هشت تفاهم‌نامه همکاری در زمینه انرژی، اتحادیه گمرک و فعالیت‌های آموزشی امضا خواهند کرد.

این مقام روس افزود: حضور غیرقانونی یگان‌های نظامی از کشورهای مختلف در سوریه با حل مشکل آوارگان مغایرت دارد.

عراق

یاسین الشریف، کاردار موقت سفارت عراق در دمشق هم گفت، هیئت عراقی در این کنفرانس تحقیقی درباره احیای زیرساخت‌های نابود شده سوریه و بازگشت آوارگان اراده می‌دهد.

شریف تاکید کرد: عراق همیشه موافق بازگشت داوطلبانه آوارگان سوری در جهت خدمت به منافع ملت سوریه و راه حل سیاسی این کشور است.