با ورود به سال ۱۴۰۱ افزایش تعرفه های اینترنت به یکی از مهم ترین دغدغه های کاربران فضای مجازی تبدیل شد و همه منتظر بودند تا ببینند چه بلایی بر سر تعرفه ها می آید که به یکباره بسته های مقرون به صرفه اینترنت همراه حذف شد و مقرر گردید که برای کاربران جوان و کم درآمد، بسته های دو گیگابایت رایگان درنظر گرفته خواهد شد که از آنها می توان به بسته های معیشتی اینترنت تحقیرآمیز تعبیر نمود!
کار به جایی رسیده که برخی از کاربران فضای مجازی اجرای طرح حمایت از کاربران فضای مجازی را دلیل کُندی اینترنت می دانند و عده ای دیگر معتقد اند کمبود پهنای باند است که کار و زندگی مردم را در عصر ارتباطات اینطور لنگ کرده است!
مطابق خبری که اخیراً منتشر شده، رئیس سازمان تنظیم مقررات گفته است حجم استفاده ۴۰ درصد کاربران دیتای موبایل زیر دو گیگابایت است، به دنبال برنامهای هستیم که در جبران افزایش قیمت، برای اقشار کم برخوردار یا کل جامعه بستههایی را درنظر بگیریم!
هنوز جزئیات این بسته مشخص نیست اما بر اساس آماری که رئیس رگولاتوری به آن اشاره کرده ظاهراً قرار است همین حجم اینترنت ۲ گیگابایتی ملاک باشد و این حجم را برای اقشار کمبرخوردار رایگان کنند!
این در حالی است که مشخص نیست که چطور عدد ۲ گیگابایت مصرف اینترنت به عنوان عدد متوسط مصرف اینترنت به دست آمده است زیرا از آنجا که میزان استفاده از شبکههای اجتماعی و مرور وب، سالهاست که بسیار بالا رفته و میزان تماشای ویدئو، حضور در کلاسهای مجازی، جستجوهای اینترنتی و دانلود و یا پخش فیلم و سریال بسیار بالاتر از گذشته است به نظر میرسد که حتی کاربرهای با مصرف پایین هم بسیار بیشتر از این عدد، به پهنای باند نیاز داشته باشند.
بر اساس گزارشها، اپراتورهای تلفن همراه و بخش ثابت به این دلیل تعرفهها را افزایش دادند تا صرف زیرساختهای قدیمی و توسعه شبکه خود کنند اما واقعاً معلوم نیست که اغلب مردم بتوانند با قیمتهای جدید به میزان قبل پهنای باند بخرند و تصور میشود که همان طور که میزان مصرف پروتئین و لبنیات مردم در این سالها کاهش یافته، میزان قابل توجهی از مردم مجبور به صرفهجویی اجباری در مصرف اینترنت نمایند و در تنگنای مجازی قرار گیرند.
به گفته کارشناسان، در شرایطی که کاربران با کیفیت و سرعت پایین اینترنت مواجه بوده و انتقادات فراوانی از این معضل به گوش میرسد، گرانی اینترنت اعم از بستههای موبایل یا اینترنت مخابرات، امری غیرمنطقی محسوب میشود.
افزایش تعرفهها زمانی مورد قبول است که با دریافت هزینه بیشتر از مشترکان، کیفیت و سرعت اینترنت بهتری نیز ارائه شود؛ نه آنکه کیفیت همچنان پایین و حتی بدتر اما قیمتها بالاتر باشد!
در یک تحقیق ساده می توان دریافت که مقامهای وزارت ارتباطات درباره حذف بستههای به صرفه اینترنت موبایل همان حرفهای گفته شده درباره گرانی اینترنت ثابت را تکرار میکنند!
عدم توسعه شبکههای ثابت در چند سال اخیر، خیل عظیمی از کاربران اینترنت را به سوی اینترنت موبایل و اپراتورهای موبایل همراه اول و ایرانسل سوق داد و باعث شد شبکه ترافیک این اپراتورها اشباع گردد و همیشه با مشکل سرعت روبرو باشند.
به نظر می رسد وعده اینترنت جبرانی شوخی بیش نیست زیرا احتمالاً بر اساس آمار خودشان تنها ماهی ۲ گیگ اینترنت به مردم بدهند و با این استدلال که ۴۰ درصد مردم تنها ۲ گیگ اینترنت استفاده میکنند و نیاز ۶۰ درصد مردم اهمیتی ندارد!
باید مسئولان امر مطلع باشند که خبرنگاران، دانشجویان، دانش آموزان، کسب و کارهای اینترنتی، معلمان، اساتید، رانندههای تاکسی آنلاین و امثال آن بیش از ۲ گیگ اینترنت مصرف دارند و مطمئناً جزو ۶۰ درصد کاربران هستند.
با این روند، از نظر مسئولان متولی فناوری، سرگرمیهایی مانند اینستاگرام، تماشای فیلم آنلاین و گیم های آنلاین تفریحهای لاکچری هستند که باید از زندگی مردم حذف شوند تا اینترنت به صرفه جویی نائل گردد!!
در بسیاری از کشورها اپراتورها بسته های اینترنت، مکالمه و اس.ام.اس نامحدود دارند و سالیانه به مشترکان خود گوشی تلفن همراه نیز هدیه میدهند اما در کشور ما اینترنت با پایینترین کیفیت ارائه میشود و اپراتورها افزایش قیمت را حق خودشان میدانند!
نگرانی از اظهارات مسئولان وزارت ارتباطات زمانی بیشتر میشود که شاید با اجرای طرح صیانت و گرانی اینترنت نهایتاً به بحث سهمیه بندی اینترنت برسیم که این صحبت دور از ذهن نیست زیرا در گذشته روسیه سهمیه بینالملل ایران را قطع کرد و در آن زمان معاون تجاری و خدمات مشتریان شرکت مخابرات خواسته بود مصرف خانگی کمتر شود تا دانش آموزان و دانشجویان دسترسی بهتری به اینترنت داشته باشند!
- نویسنده : حسین کریمی
Monday, 24 February , 2025