نان از جمله مواد غذایی است که حساسیت های بسیاری پیرامون آن دیده می شود و هر گونه افزایش قیمتی با بیشترین واکنش ها روبه رو می شود. این در حالی است که به گفته نانوایان افزایش قیمت نان خواسته آنها است تا هزینه ها متعادل شود و لذا اگر دولت هزینه هایی همچون هزینه های حامل های انرژی واحدهای نانوایی را بردارد و همچنین هزینه بیمه کارگران این صنف را خود تقبل کند نیازی به افزایش قیمت نان به عنوان قوت غالب مردم نیز نیست.

مونا رمضانپور/ با این وجود با توجه به درخواستهای اعلام شده از سوی اتحادیه های نان کشور، گمانه زنی هایی در مورد افزایش قیمت نان تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری صورت گرفته است. این در شرایطی است که در حال حاضر گندمکاران کشور نیز به دلیل پایین نبودن قیمت خرید تضمینی این محصول از تحویل گندم به دولت خودداری میکنند که این امر خود می تواند در تامین آرد دولتی نانوایان خلل ایجاد کند و خود زمینه ای برای افزایش هرچه بیشتر نرخ نان گردد.

گرانی ها خط فقر را گسترش داده است

مرتضی افقه کارشناس مسائل اقتصادی در خصوص گرانی های اخیر به خبرنگار ما گفت: متاسفانه این گرانی ها باعث شده تا مشکلات بیشتر در بین جوانان نمایان کند زمانی پول نفت بود و آن را خرج می کنند اما امروز این گرانی ها نتیجه بی تدبیری سه دهه اخیر در کشور است چرا که ما یاد گرفته ایم که با دنیا سر ناسازگاری برداریم و تحریم ها نتیجه این ناسازگاری است.

وی در ادامه اظهارداشت: مشکلات امروز دولت نیست چرا که این مشکلات نتیجه سه دهه بی کفایتی در کشور است که مشکلات را مثل یک ساختار در کشور ساخته شده اند و تا وقتی که تحریم ها رفع نشود این مشکلات و جهش قیمت ها ادامه دار خواهد بود امروز مسکن فردا کالای اساسی این جهش قیمت ادامه دار است.

وابستگی اقتصاد ایران به نفت

این کارشناس اقتصادی در ادامه از وابستگی نفت گفت: کشور ما به شدت به فروش نفت وابسته است به نوعی می توان گف که اقتصاد ایران یک اقتصاد نفتی است و در بخش تولید هیچ صحبتی نمی شود کرد و تا وقتی که تحریم ها و لوایح اف ای تی اف در کشور برطرف نشود ما نه می توانیم مبادلات بانکی داشته باشیم و نه اینکه نفتی را به دیگر کشورها به فروشیم و این مشکلات هم بدتر از قبل خواهد شد مردم شاید بتوانند با کانکس نشینی و اینکه دوخانوار در یک خانه زندگی کنند کنار بیایند اما نمی توانند غذا نخورند و این گرانی ها باعث می شود تا سفره های مردم روز به رو کوچیک تر از قبل شود.

وی در ادامه اظهارداشت: تا وقتی که بودجه عمومی خارج از تولید ملی باشد و کسری بودجه نیز منجر به فروش اوراق بدهی و یا چاپ پول است اما وقتی اوراق خریداری نداشته باشد می ماند چاپ پول توسط بانک مرکزی که در نهایت باعث می شود تا کسری بودجه از جیب مردم توسط تورم برداشته شود و تا وقتی که دولت ها  تغییر رویه ندهند مردم بیشتری زیر خط فقر خواهند رفت و کسانی که ثروتمند بودند قدرت خریدشان را کاهش پیدا می کند و تاوقتی اقتصاد کشور یک اقتصاد نفتی بدور از تولید باشد اتفاق خاصی رخ نخواهد.

بروز بحران اقتصادی یکی پس از دیگری

مرتضی افقه در ادامه از سقوط اقتصاد گفت:با این رویه اگر تحریم ها ادامه پیدا کند اقتصادکشور سقوط خواهد کرد چرا که چند روز گذشته تا آمریکا اعلام کرد که ژاپن و کره می تواند بدهی ایران را از طریق کالا پرداخت کنند دلار سقوط کرد و این متغیرها نشان می دهد که اقتصاد کشور وابسته به متغیرهای خارجی است تا داخلی.

وی در پایان اظهارداشت: درنهایت می توان امیدوار بود که هرچه زودتر مذاکرات به نتیجه برسد در غیر این صورت بحران های اقتصادی یکی پس از دیگر بروز خواهد کرد.

تورم ۱۱۵ درصدی شوخی نیست

وحید شقاقی شهری؛ کارشناس اقتصادی درخصوص اعلام افزایش قیمت کالای اساسی بعداز انتخابات روز جمعه به خبرنگار ماگفت: بحث گرانی ها نمی تواند ارتباطی به انتخابات داشته باشد مسئله ریشه ای است و در دهه۹۰ حدود ۲۴ درصد تورم در کشور وجود داشته است در سه اخیر کشور ما ۱۱۵ درصد تورم داشته است و این باعث شده تا کالاهای مختلف در کشور با افزایش قیمت رو به رو شود.

وی در ادامه اظهارداشت: قیمت دارایی ها مثل زمین، مسکن،طلا و خودرو به دلیل افزایش قیمت دلار افزایش پیدا کرده است و به تدریج نیز کالاها و خدمات نیز به دنبال این افزایش با افزایش قیمت کالا مواجه شده است.

این اقتصاددان در ادامه از دلیل افزایش کالاهیا تولیدی نیز اظهارداشت: مواد اولیه وتجهیزات کالاهای تولیدی وارداتی است و  این نشان از ارز بری خارجی دارد بنابراین ۷۰ درصد کالای تولیدی ارز بری خارچی دارد و این باعث می شود تا قیمت ارز مستقیم روی افزایش کالای اساسی تاثیر بگذاردو همه کالاها به دلیل وابستگی به یکدیگر افزایش پیدا خواهد کرد.

سفره های مردم خالی تر از خالی

وی در ادامه درباره افزایش قیمت نان گفت: درست است که نان یک کالای استراتژیک است اما دستمزد نیروی کار افزایش پیدا کرده اجاره بها و… نیز افزایش داشته است نانوا هم در این کشور زندگی می کند و با گرانی ها دست و پنجه نرم می کند و اگر دولت یارانه حمایتی نانوایان را افزایش ندهند نانوا مجبور به افزایش قیمت نان خواهد شد چر که راه دیگری نمی ماند که دستمزد کارگر و هزینه های زندگی را دربیاورد بنابراین این کالای استراتژیک هم اگر حمایت دولت نباشد افزایش پیدا خواهد کرد.

وحید شقاقی درخصوص دلایل اصلی این گرانی ها نیز اظهارداشت: وقتی رشد نقدینمگی روزانه ۲۵۰۰ باشد و تولیدات ما به جای تولید واقعی ارزبری خارجی دارد این دو دلیل باعث افزایش قیمت کالاهای اساسی در این روزها است و نان هم درست است که ارزبری خارجی ندارد اما نانوا در این جامعه زندگی می کند و باید هزینه ها را درآورد این مسئله باعث می شود تا سفره هیا مردم خالی تر از خالی شود اما تا وقتی که تولیدات ما تولید واقعی نباشد این چنین رخ داده هایی طبیعی است.

وی در پایان اظهارداشت: همه کالاهای اساسی افزایش قیمت خواهند داشت چرا که معضل گرانی دومینو وار است و تا وقتی دلایلی که گفته شد برطرف نشود این گرانی ها ادامه دار خواهد بود به امید روزی که گرانی ها مهار شود.