در حالی که سخنگوی دولت ایران از شروع « فرآیند تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد در مجتمع غنی‌سازی» فرودوی خبر داده است، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، این اقدام را نشان‌دهنده هدف حکومت ایران برای «توسعه برنامه هسته‌ای نظامی» دانسته و گفته است اسرائیل به ایران اجازه تولید سلاح هسته‌ای نمی‌دهد.

مونا ربیعیان/علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران شروع غنی‌سازی ۲۰ درصدی را پیرو مصوبه اخیر مجلس ایران دانسته و گفته است با وجود اینکه دولت این مصوبه را به مصلحت نمی‌دانست ولی « قانون مصوب مجلس را لازم الاجرا می‌داند و به آن پایبند خواهد بود».

او گفته است دستور حسن روحانی برای غنی‌سازی ۲۰ درصد در «روزهای گذشته» صادر شده و این موضوع به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز «اطلاع‌رسانی» شده است.

واکنش اروپاییان نسبت به غنی سازی اورانیوم ایران

میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز ۱۲ دی‌ماه با انتشار توئیتی گفت رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به کشورهای عضو شورای حکام آژانس اطلاع داده که ایران قصد دارد سطح غنی‌سازی را به بالای ۲۰ درصد ارتقاء دهد.

بر اساس برجام، ایران مجاز است تا سقف ۲۰۲ کیلوگرم اورانیوم با غلظت ۳.۷ درصد در اختیار داشته باشد. اما گزارش‌های اخیر آژانس نیز نشان می‌دهد ایران سطح غنی‌سازی را به ۴.۵ درصد رسانده و حجم اورانیوم غنی‌سازی شده ایران هم به ۱۰ برابر حد مجاز رسیده است.

طرف‌های اروپایی توافق هسته‌ای با ایران در ماه‌های گذشته بارها اعلام کرده‌اند که از افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران «عمیقا نگران هستند».

فرانسه، بریتانیا و آلمان که اعضای اروپایی برجام هستند، روز ۲۹ آبان، در بیانیه‌ای مشترک ضمن ابراز نگرانی «عمیق» نسبت به اقدام‌های اخیر ایران در زمینه فعالیت‌های هسته‌ایش، خواستار بازگشت تهران به تعهداتش شده بودند.

کشورهای اروپایی همچنین هشدار داده‌اند که اقدامات تازه‌ ایران، تلاش‌ آن‌ها برای «مصالحه بر سر فرصت مهم پیش آمده در زمینه بازگشت دیپلماسی، با روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا، به خطر می‌اندازد».

واکنش بایدن به خبر غنی سازی اورانیوم ایران

جو بایدن که در انتخابات ریاست‌جمهوری سوم نوامبر امسال به پیروزی رسید، قرار است بیستم ژانویه کار خود را آغاز کند.

او در هفته‌های اخیر بارها اعلام کرده که قصد دارد به برجام بازگردد، مشروط به این‌که ایران به تعهداتش در چارچوب این توافق بازگردد.

ی بایدن در عین حال گفته که «راه بسیار دشواری» در ارتباط با برجام پیش رو قرار دارد و باید گفت‌وگو درباره آینده برنامه هسته‌ای ایران و برنامه موشکی این کشور نیز در دستور کار قرار گیرد.

مقام‌های حکومت ایران بویژه علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، همواره این درخواست دولت آمریکا را رد کرده‌اند و تاکید دارند که درباره برجام نیز حاضر به مذاکره مجدد نیستند.

فریدون مجلسی: غنی سازی نوعی تهدید برای کشورهای اروپایی محسوب می شود

فریدون مجلسی، کارشناس بین المللی درخصوص غنی سازی اورانیوم ایران و کم کردن تعهدات برجامی به خبرنگار اقتصاد پویا گفت: این می تواند نقض برجام تلقی شود و به نوعی جنبه تهدید برای کشورهای درون برجام را دارد از طرفی ایران می توانست تا آمدن بایدن صبر کند شاید با آمدن آن برجام جان دوباره ای می گرفت.

وی در ادمه افزود: با توجه به اینکه ترامپ همچنان رییس جمهور آمریکا است این عمل می تواند باعث درگیری در خلیج فارس شود چرا که پس از انتشار این خبر ناوهای آمریکایی دوباره به خلیج فارس بازگشتند؛ از ترامپ کارهای غیر متعارف بعید نیست ایران باید راهی برای مذاکره میگذاشت تا این دو هفته ترامپ نیز بگذرد.

این کارشناس مسائل اقتصادی اظهارداشت: برجام یک مصئله اقتصادی است و نباید نهاد های ایرانی آن را سیاسی تلقی کنند.

هادی حق شناس: ایارن سه سال به تعهداتش یک طرفه عمل کرد

هادی حق شناس کارشناس مسائل بین المللی درخصوص خبر غنی سازی اورانیوم و نقض برجام توسط ایران به خبرنگار اقتصاد پویا گفت: دربرجام مراحلی و تعهداتی وجود داشته است که مصوبه مجلس شورای اسلامی به آن اشاره کرده و در آن نیز مزایای اقتصادی قرار بود برای ایران داشته باشد که با توجه به خروج آمریکا از برجام و صبر سه سال ایران و پایبندی به تعهدات برجامی این کار نقض برجام نخواهد بود.

وی در ادامه افزود: وقتی که متحدان برجام پس از خروج آمریکا از اجرا شدن تعهدات خود سرباز زدند و ایران در این سه سال به تمام تعهدات خود پایبند بود این عمل ایران به نوعی کم کردن از تعهدات برجامی است کاری که کشورهای متحد در قبال ایران انجام دادن و این به معنای خروج از برجام نخواهد بود.

این کارشناس بین الملل در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصاد پویا مبنی بر اینکه ایران متوانست صبر کند تا بایدن روی کار بیاید؟ اظهارداشت: ایران سه سال تحمل کرد و به تعهداتش پای بند بود دو هفته دیگر بایدن بر سرکار می آید و رسما رییس جمهور آمریکا خواهد شد اما این را باید دید که بایدن اگر به برجام بازگشت و تعهدات متحدین هم بازگشت ایران نیز می تواند به تعهدات خود بازگردد.

های حق شناس در پایان اظهار داشت: ایران میز مذاکره را ترک نکرده است که بازگردد آمریکایی ها میز مذاکره را ترک کردند و اگر آنها به میز مذاکره برگردند برجام پلاس می تواند راهکار مناسبی برای حل مشکلات اقتصادی کشور باشد.