یک‌سال پس از افزایش ۲۰۰ درصدی قیمت بنزین، نرخ رسمی تورم نقطه به نقطه به آستانه ۵۰ درصد رسید. نرخ واقعی بیکاری حداقل ۲,۵ برابر رقمی است که مرکز آمار اعلام کرده. نتیجه کاهش شمار شاغلان و پیشروی قیمت‌ها عبور شاخص فلاکت از 57 درصد است.

مونا رمضانپور/مرکز آمار ایران شنبه ۱ آذر نرخ رسمی تورم نقطه به نقطه که میانگین افزایش قیمت کالاهای منتخب را نشان می‌دهد، ۴۶,۴ درصد اعلام کرد. معنای این رقم برای خانوارها این است که  باید برای کالاهای مشابه ۴۶,۴ درصد بیشتر از آبان سال قبل که هنوز نرخ بنزین ۲۰۰ درصد افزایش نیافته بود، هزینه کنند.

شاخص تورم نقطه‌ای گروه کالایی مواد خوراکی و آشامیدنی ۵۶,۶ درصد اعلام شده که ۱۶,۱ درصد بزرگ‌تر از شاخص مهر امسال است. تورم ماهانه این گروه کالایی ۱۳ درصد اعلام شد که ۲,۳ برابر این شاخص برای مهر امسال (۵,۷ درصد) است.

در میان کالاهای خوراکی و آشامیدنی سبزیجات تازه، گوشت قرمز و گوشت ماکیان، میوه و خشکبار و روغن و چربی‌ها بالاترین میزان رشد قیمت را داشتند. افزایش قیمت مواد غذایی در ماه‌های گذشته موجب کاهش سرانه مصرف و تهی‌تر شدن سفره اقشار کم‌درآمد شده است.

شاخص قیمت مصرف کننده کالاهای غیرخوراکی ۴۱,۸ درصد گزارش شده که در مقایسه با یک ماه قبل یک دهم واحد درصد کوچکتر است.  نرخ تورم ماهانه این گروه کالایی در شرایطی کاهش یافته که میانگین قیمت هتل و رستوران‌ها و لوازم خانگی که اهمیت و مصرف بیشتری در خانوار دارد، همچنان افزایشی است.

چنانچه گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از نرخ بیکاری که به واقعیت نزدیک‌تر است و آخرین گزارش مرکز آمار از نرخ رسمی تورم مبناء قرار گیرد، شاخص فلاکت که از جمع نرخ تورم و نرخ بیکاری حاصل می‌شود به به ۷۰,۶ درصد می‌رسد.

آخرین بار مرکز آمار شاخص فلاکت در سال ۱۳۹۸ را ۴۵,۴ درصد اعلام کرد که ۲۵ واحد درصد کوچکتر از رقم کنونی این شاخص بود.

شاخص فلاکت ۵۷ درصد است نه ۷۰ درصد

حجت‌الاسلام محمدرضا یوسفی شیخ رباط درخصوص شاخص فلاکت به خبرنگار ما گفت: شاخص فلاکت اولین بار در انتخابات ۱۹۶۷ آمریکل مورد استفاده قرار گرفت زمانی که انتخابات آمریکا بین جرارد هاوراد و کاتر بحث شاخص فلاک مطرح شد.

وی در ادامه افزود: شاخص فلاکت از نرخ تورم و بیکاری تشکیل می شود که آماره ۷۰% برای ایران صحیح نیست اگر طبق آمار تورم درماه گذشته ۴۶ درصد بوده و ۱۱ درصد نرخ بیکاری که جمعا حدود ۵۷ تا ۵۸ درصد می شود نه ۷۰ درصد، ایران جزو چند کشور در دنیا است که تورم بالایی دارد.

حجت‌الاسلام محمدرضا یوسفی شیخ رباط دلیل افزایش نرخ بیکاری را بیان کرد: نرخ بیکاری در کشور ما به دلیل تحریم ها اقتصادی رکورد و تورم ایجاده شده است از طرفی کرونا هم مزید بر علت شد تا نرخ تورم و بیکاری در کشور بالا برود و این شاخص فلاکت را افزایش داده است.

اقتصاد نفتی ایران همه را به دردسر انداخت

وی درخصوص اقتصاد نفتی نیز گفت: اقتصاد ایران متکی به نفت بوده است که در شرایط تحریمی صادرات نفت تقریبا به صفر رسیده است البته نمی توان گفت که عوامل درونی در وضع کنونی اقتصاد بی تاثیر است اما با امدن بایدن می توان از فرصت ها استفاده کرد تا تحریم ها برداشته شود. کسانی که راه مذاکره را بسته می دانند به دنبال سعادت کشور نیستند چرا که با مذاکره می توان تورم را کاهش داد.

حجت‌الاسلام محمدرضا یوسفی شیخ رباط راهکار کنترل تورم را اینگونه بیان کرد: راه دگیر کاهش تورم فروش اوراق دولتی در بازار سرمایه است که دوت در تاستان چنین کاری را انجام داد و به واسطه آن حدود ۴ هزار میلیارد از کسری بودجه خود را تامین کرد اما زا شهریور ما این توزیع اوراق را کاهش داد اما اگر کسری بودجه تامین شود تورم نیز کنترل خواهد شد و شاخص فلاکت نیز کاهش پیدا خواهد کرد.

وی در پایان اظهارداشت: کسری بودجه را می توان از راه رشد نقدینگی یا سیاست های بانکی جبران کرد دولت اول باید به دنبال رفع تنش ها باشد تا شاخص فلاکت کاهش پیدا کند مهمترین عامل نیز می توان رفع تحریم ها باشد.